Functie vitamine A

Vitamine A heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam. De functie die het meest bekend is bij verschillende mensen, is het zorgen voor gezonde ogen. Denk maar aan veel wortelen eten voor goede ogen. Door deze vitamine kunnen ogen zich bijvoorbeeld aanpassen aan het schemer. Maar er zijn nog vele andere functies die vitamine A heeft. Wil je weten welke functies? Lees dan snel verder!

functie


Vitamine A als vetoplosbare vitamine

Vitamine A of retinol is één van de vitamines die oplosbaar is in vetten. Dat wil zeggen dat het lichaam het overschot van deze vitamine gedeeltelijk op kan slaan in vet. Een ander deel wordt uitgescheiden via de gal of via de urine.


Wat is de functie van vitamine A?

Naast het zorgen voor gezonde ogen, die zich kunnen aanpassen aan de schemer zorgt vitamine A voor de huid. De vitamine is namelijk nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Door deze functie is vitamine A niet alleen verkrijgbaar als pil of supplement, maar ook als crème.

Een andere belangrijke functie van de vitamine is ook het vormen van epitheelcellen in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Epitheelcellen zijn cellen in het weefsel dat organen en andere weefsels bedekken. Zo is de opperhuid een deel van het epitheel. Epitheelcellen zijn ook inwendig te vinden, zo bekleden en beschermen ze organen zoals luchtwegen en darmen.

Verder zorgt vitamine A dat jouw afweer- en immuunsysteem goed werkt. Hierdoor wordt je niet of minder snel ziek.


Vitamine A bij kinderen en zwangere vrouwen

De vitamine heeft alleen een goede functie als iemand de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgt. Deze hoeveelheid kan per mens verschillen. Zwangere vrouwen en kinderen van 1 tot 3 moeten bijvoorbeeld goed opletten op hoeveel vitamine A ze binnenkrijgen. Kinderen mogen niet te veel van de vitamine binnenkrijgen omdat de vitamine dan een vergiftiging kan veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan een teveel aan vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen vergroten.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *