Meer over bètacaroteen

Als je al wat hebt gelezen op deze site, zal je al vaker de term bètacaroteen voorbij hebben zien komen. Maar wist je al dat bèta-caroteen niet alleen omgezet kan worden in vitamine A? Deze provitamine A heeft ook al positieve eigenschappen van zichzelf. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

bètacaroteen


Wat is bètacaroteen?

Bètacaroteen is een carotenoïden, een molecuul, wat zorgt voor gele tot rode kleurtinten aan groenten en fruit. Het kan in het lichaam omgezet worden in vitamine A.

De pro-vitamine A zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand. Ook is het belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Bètacaroteen beschermt in de huid tegen UV schade.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft (net als vitamine E, C bepaalde spoorelementen en bioactieve stoffen) en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen veroorzaken aan de cellen. Wel raadt het voedingscentrum aan om niet te veel van deze antioxidantsupplementen te nemen. In sommige studies leek het risico op kanker namelijk toe te nemen bij het gebruik hiervan.


Waar zit bètacaroteen in?

Bètacaroteen zit in de volgende groenten en fruitsoorten:

  • banaan
  • mandarijnen
  • sinaasappels
  • perzik
  • wortels
  • groene groenten
  • microalgen

Bètacaroteen als supplement

Wil jij extra vitamine A binnenkrijgen? Dat kan bijvoorbeeld als je plantaardig eet. Uit plantaardige voeding wordt vitamine A namelijk minder goed opgenomen dan uit dierlijke producten.

Er wordt vaak aangeraden om dan bèta-caroteen in te nemen in plaats van vitamine A als supplement. Het lichaam zet bèta-caroteen om in vitamine A. Heeft het lichaam voldoende van de vitamine binnen? Dan zet het lichaam de provitamine niet meer om in vitamine A. Zo kan bèta-caroteen niet schadelijk zijn als er teveel van wordt ingenomen. Dit in tegenstelling tot een te grote inname van vitamine A, dat kan namelijk zorgen voor vergiftiging.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *