Vitamine A en de pro-vitamine A: betàcaroteen

Als je aan het functioneren van de ogen denkt, denk je waarschijnlijk ook meteen aan wortelen. Hoe vaak heb jij als kind gehoord dat worteltjes goed zijn voor je ogen? Vaak waarschijnlijk! Wortelen bevatten ook bètacaroteen. En laat de pro-vitamine A bètacaroteen nou ook een relatie hebben met vitamine A!

betacaroteen


Meer over de pro-vitamine A: bèta-caroteen

Bèta-caroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd, wordt in het lichaam naar behoefte omgezet in vitamine A. Deze pro-vitamine zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor gezonde botten, tanden, huid, de groei en natuurlijk voor het gezichtsvermogen! Er zijn verschillende aanwijzingen dat de pro-vitamine anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen, dat zijn stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Ook beschermt deze vitamine de huid tegen UV-schade.

Het lichaam zet niet meer bèta-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. Het kan dus worden beschouwd als een veilige vorm van de vitamine. Er wordt wel geadviseerd om niet te veel bèta-caroteen te nemen (bijvoorbeeld in de vorm van supplementen). Neem je als roker veel supplementen met bètacaroteen? Dan heb je mogelijk een verhoogd risico op longkanker.


Bèta-caroteen en voeding

Deze pro-vitamine  krijg je binnen als je (donker) groene bladgroenten eet of koolsoorten. Wortelen, mango’s, abrikozen en mandarijnen bevatten erg veel bèta-caroteen. Deze pro-vitamine zorgt namelijk voor de oranje en gele kleur aan groenten en fruit.

Als je bètacaroteen binnen krijgt als synthetisch preparaat, dan herken je het aan het e-nummer E160a(ii).


Bètacaroteen en andere vitaminen

Het lichaam heeft om bètacaroteen om te kunnen zetten in vitamine A ook andere vitaminen nodig. Zo is de omzetting ook afhankelijk van vitamine C, zink en schildklierhormoon.

Daarnaast is bètacaroteen belangrijk omdat het de ijzeropname verbetert. Bètacaroteen werkt samen met vitamine C, vitamine E en selenium. Een hoge inname van de pro-vitamine kan de vitamine E spiegel verlagen.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *