Vitamine A voor je huid

huid

Wist jij al dat je vitamine A niet alleen binnen kunt krijgen via voeding en dat het goed is voor onder andere je ogen, maar dat het ook als crème werkzaam is voor je huid?


Retinol voor je huid

Retinol is een andere naam voor vitamine A. Het is een ingrediënt dat regelmatig te vinden is in cosmetische producten (denk vooral aan huidverzorging). Je kan het vinden in vrij verkrijgbare huidproducten en in producten die je op doktersrecept op kan halen bij een apotheek.

Er bestaan verschillende vormen van retinol. Een vorm die je in cosmetische huidverzorgingsproducten vindt is retinylpalmitaat. Dit is een van retinol afgeleid product. Dit ingrediënt zorgt voor dezelfde resultaten als de ingrediënten in producten op doktersrecept, alleen kan het langer duren voordat je resultaat ziet.
Gebruik je een product met tretinol op doktersrecept? Dan is het bestandsdeel wat het product bevat effectiever. Maar let op want bij gebruik daarvan heb je ook een grotere kans op huidirritatie.

De vormen van retinol die (al dan niet) op recept verkrijgbaar zijn werken tegen rimpels, overmatig acne en een ongelijkmatige teint. Ook als je een door de zon beschadigde huid hebt kan je vitamine A crème gebruiken om de cellen beter te laten herstellen.


Vitamine A zuur crème (tretinoïne)

Tretinoïne is ook een andere naam voor vitamine A zuur, dit is eigenlijk het zusje van retinol. Het product is verkrijgbaar bij de apotheek met toestemming van de huisarts. Het middel is verkrijgbaar als crème en om in te nemen. De crème heeft veel functies voor de huid.

  • Helpt bij acne, rosacea en hyperpigmentatie.
  • Snellere vernieuwing van de huid. Hierdoor verdwijnt de oude huidlaag sneller en raken poriën minder snel verstopt.

Het kan zijn dat jouw huid de eerste weken heftig reageert op de crème waardoor je last kan krijgen van uitslag. Meestal gaat het na een paar weken ook weer weg. Soms kan een huid niet tegen het middel en dan is het verstandiger om ermee te stoppen. Let er wel op dat het een middel is die je niet zonder aanwijzingen kunt gebruiken. Je moet het gebruik stap voor stap opbouwen en goed rekening houden met de aanbrenginstructies.

Tretinoïne om in te nemen wordt gebruikt bij bepaalde vormen van kanker in bloed. Het middel stimuleert de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot normale cellen.