Zwanger en vitamine A

zwanger en vitamine A

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om goed op te letten wat voor voedingsstoffen je binnenkrijgt. Er zijn bepaalde vitaminen en mineralen die jouw lichaam extra nodig heeft om de baby goed te kunnen laten groeien. Helaas zijn er ook voedingsstoffen die juist schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Hierdoor kan je sommige producten tijdelijk niet meer eten of drinken. Vitamine A is een vitamine waar je als zwangere vrouw niet teveel van binnen mag krijgen. Waarom dat niet mag en welke producten vitamine A bevatten lees je in deze blog.


Waarom mag je niet te veel vitamine A tijdens de zwangerschap binnenkrijgen?

Als zwangere vrouw mag je 3000 microgram vitamine A op een dag. Krijg je structureel meer vitamine A binnen? Dan is er een grotere kans dat jouw kind aangeboren afwijkingen heeft. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in producten die veel vitamine A bevatten. Deze producten kan je tijdens de zwangerschap beter even laten staan.

Vitamine A voor een goede ontwikkeling van de foetus.

Er wordt heel vaak gewaarschuwd dat het slecht is om te veel vitamine A binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Zo vaak, dat je er misschien niet aan denkt dat je wel degelijk vitamine A binnen moet krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A die je binnen moet krijgen is 800 microgram. Als je te voorzichtig bent met het binnenkrijgen van vitamine A kan het zijn dat je juist te weinig binnen krijgt. Vitamine A heeft ook een belangrijke taak tijdens de zwangerschap. Jouw lichaam heeft de vitamine nodig om de foetus goed te kunnen laten ontwikkelen.

foetus

Bij welke producten moet ik oppassen?

Het eerste product wat wij hier noemen is een bekend product. Leverworst en leverpaté bevatten veel vitamine A, dit is ook de reden waarom het eten hiervan tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Als je tijdens de zwangerschap een multivitamine wilt nemen is het belangrijk om te kijken of er een niet al te hoge dosis vitamine A in zit. Gelukkig zijn er ook multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen.  Verder is er een drankje ACE vitamine drink, een bekend oranje drankje met op de verpakking vaak wortelen en verschillende citrusvruchten, die je beter een tijdje kunt laten staan. Zoals de naam van het drankje al zegt, bevat de drank vitamine A. Door deze drankjes vaak te drinken kan het zo zijn dat je snel op de maximale vitamine A grens zit.

leverworst